Ce poţi vizita în Iaşi?

Oraşul Iaşi este cel mai important centru economic al Moldovei şi unul dintre cele mai importante ale României. Este un veritabil muzeu naţional prin comorile de istorie şi artă pe care le deţine. Este municipiul de reşedinţă cu acelaşi nume din Moldova, România. Oraşul este traversat de râul Bahlui (afluent al Jijiei), râul Nicolina, de pârâul Şorogari şi de pârâul Ciric pe care sunt create artificial 3 lacuri cu scop de agrement. Iaşul este legendara „oraşul celor 7 coline” comparat de arhiepiscopul Marco Bandini în anul 1961 ca fiind „O nouă Romă”. Cele şapte coline sunt: Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu. Iaşi a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859-1862 şi capitala Regatului României între 1916-1918.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Iasi-1024x560.jpg

Palatul Culturii ocupă locul II în topul celor mai frumoase clădiri din ţară după Castelul Peleş. Este ridicat între anii 1906-1925 de către arhitectul român Ion D. Berindey concepută pe mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc. Regele Carol I a fost cel care a încurajat şi finanţat construcţia palatului. Apoi a fost finalizată 19 ani mai târziu de Regele Ferdinand şi Regina Maria. Pe data de 6 mai 2022 a avut loc lansarea Bancnotei Suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iaşi. Este sediul Complexului Muzeal Naţional din Moldova unde se pot vizita: Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei şi Ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului accesul fiind posibil vizitatorilor în Camera greutăţilor, Camera Mecanismului şi Camera Clopotelor. Program de vizitare: Marţi-Duminică de la 10 la 17, ultimul bilet ora 16:30, Ziua de Luni şi Sărbătorile legale este închis publicului. Adresa: Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr1. Preţ bilet întreg 40 ron pentru Muzee şi 16 ron pentru Turnul Palatului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Pallas-Iasi-1024x642.jpg

Casa Dosoftei sau „Casa cu arcade” găzduieşte din anul 1970 secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iaşi. Casa a fost construită în secolul al XVII-lea şi a aparţinut mitropolitului cărturar Dosoftei Barilă. Aici a funcţionat şi prima tiparniţă din Moldova între anii 1679-1686. În Muzeu se găsesc exponate unicat cum sunt: manuscrise şi cărţi vechi, o colecţie de icoane din sec al XVI-lea – al XVIII-lea, o machetă de tiparniţă din timpul mitropolitului Dosoftei. Lângă Casa Dosoftei se poate vedea Statuia din bronz al marelui cărturar Dosoftei realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu în anul 1975. Adresa: str. Anastasie Panu nr. 69, Program: Marţi-Duminică orele 10-17, Luni este închis.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Casa-Dosoftei-Iasi-1024x582.jpg

Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637- 1639 ca necropolă domnească. Aici se află mormântul voievodului Dimitrie Cantemir şi primului domnitor al Moldovei Alexandru Ioan Cuza. Adresa: Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.28.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Biserica-Trei-Ierarhi-Moldova-Iasi-1024x607.jpg

Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi are o formă circulară cu 24 de ogive şi o cruce înaltă de 10 metri în vârf. Este construiă în perioada 1992-2005 cu rolul de a servi drept catedrală episcopală având în vedere că vechea catedrală devenise neîncăpătoare. Vechea catedrală Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construită în stil baroc având trei altare de marmură în perioada 1782- 1789 se află în aceeaşi locaţie. Pe peretele sudic al bisericii a fost amplasat în anul 1813 un ceas solar. Este singurul lăcaş de cult din ţară care are lift pentru persoane. Catedrala se află pe strada Bulevardul Ştefan cel Mare nr.26.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Catedrala-catolica-Iasi-1024x568.jpg

Catedrala Mitropolitană, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei una din cele şase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Aici a fost adusă din anul 1889 de la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Ziua de pomenire este pe data de 14 octombrie fiind data decesului în sec. al XI-lea. Catedrala se află pe strada Bulevardul Ştefan cel Mare nr.16.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Mitropolia-ortodoxa-Iasi.jpg

Palatul Roset- Roznovanu este un monument de arhitectură construit în sec al XVII-lea. Clădirea adăposteşte actualul sediul al Primăriei Iaşi. Până în anul 1891 clădirea a fost reşedinţa familiei Rosetti- Roznovanu cea mai influentă familie în plan politic de la acea vreme.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Palatul-Roset-Roznovanu-Iasi-1024x586.jpg

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri este construită pe locul vechii primării între anii 1894-1896, acesta este considerat a fi cel mai vechi şi frumos lăcaş de acest gen din ţară. În prezent această clădire găzduieşte şi Opera Naţională Română Iaşi. Adresa: Str. Agatha Bârsescu nr. 18.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatrul-National-Iasi-1024x566.jpg

Palatul Braunstein este un monument de arhitectură construit la începutul sec. al XX- lea. De-a lungul timpului clădirea a fost bancă, sediu de partid şi chiar locuinţă socială. Clădirea adăposteşte „Galeriile Cupola”, sala de expoziţii a Uniunii Artiştilor Plastici. Aici vor funcţiona centre culturale francez, german şi italian. Adresa: str. Cuza Vodă nr 2. Palatul va putea fi vizitat gratuit la fiecare sfârşit de săptămână în intervalul orar 10:00-15:00.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Palatul-Braunstein-Iasi-1024x604.jpg

Piaţa Unirii are o importanţă deosebită pentru români deoarece aici s-a jucat pentru prima dată Hora Unirii în anul 1859. Aici se află statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Grand Hotel Traian, Hotel Unirea, Palatul Braunstein. În fiecare an se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române pe data de 24 ianuarie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Piata-Unirii-Iasi.jpg

Muzeul Unirii sau Palatul Cuza este construit între anii 1800-1806 în stil neoclasic. A fost proprietatea mai multor familii boiereşti. Între anii 1859-1862 a fost reşedinţa domnească a domnitorului Alexandru Ioan Cuza iar între anii 1916- 1919 a fost reşedinţa regelui Ferdinand. Adresa: Str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14. Program: Miercuri-Duminica deschis între orele 10-17, Luni-Marţi este închis.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Muzeul-Unirii-Iasi-1024x577.jpg

Esplanada Elisabeta sau Râpa Galbenă aflată la baza dealului Copou a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea începutul sec. al XX-lea. În trecut au existat exploatări de argilă pentru construcţii sau olărit. Râpa Galbenă este străbătută de numeroase izvoare subterane care coboară din Copou spre râul Bahlui.

Palatul Fundaţiunii Universitare „Regele Ferdinand I” sau Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” , a fost construită între anii 1930-1934 în stil neoclasic. Clădirea a fost ridicată ca omagiu adus la împlinirea a 60 de ani a Regelui Ferdinand I. Adresa: Piaţa Mihai Eminescu pe Bulevardul Carol I colţ cu strada Păcurari. În parcul de lângă clădirea Casei de Cultură a Studenţilor se poate vedea Grupul Statuar al Voievozilor din Iaşi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Biblioteca-centrala-Iasi-1024x542.jpg

Casa Cantacuzino-Paşcanu sau Casa Cantacuzino-Cozadini este o clădire construită în anul 1840 de către logofătul Dumitrache Cantacuzino-Paşcanu şi de soţia sa Profira. În anul 1966 clădirea devine Palatul Pionierilor. După decembrie 1989 devine Palatul Copiilor din Iaşi. Adresa: Bulevardul Carol I nr.2.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Palatul-copiilor-1024x554.jpg

Muzeul Naţional al Literaturii Române sau Casa Pogor a fost construită între anii 1855-1859, muzeul adăposteşte documente şi obiecte memoriale aparţinând scriitorilor români, o colecţie de carte rară românescă şi străină, manuscrise, obiecte de artă. Clădirea a fost unul dintre locurile de întâlnire a societăţii culturale Junimea. Adresa: Str. Vasile Pogor nr.1. Poate fi vizitat de Marţi până Duminică în intervalul orar 10:00-17:00.

Muzeul Universităţii Alexandru Ioan Cuza aflat pe strada Titu Maiorescu nr. 12, aceasta are dublă tradiţie, prin valorificarea materialelor rezultate din cercetările arheologice de la Cucuteni şi a celor care aparţin de istoria vieţii academice. Program: Marţi-Vineri deschis între orele 09:00-16:00 şi Sâmbătă-Duminică între orele 10:00-15:00. În incinta Universităţii se pot admira picturile murale ale pictorului Sabin Bălaşa în Sala Paşilor Pierduţi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Universitatea-Alexandru-Ioan-Cuza-Iasi-1024x596.jpg

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I„. Program: Luni-Vineri deschis între orele 09:00-16:45, Sambata-Duminică închis. Adresa: Bulevardul Carol I nr.7 la sediul Cercului Militar Iaşi.

Parcul Copou sau Grădina Copou datează din prima jumătate a sec. al XIX-lea, este cel mai vechi parc din Iaşi situat pe dealul Copoului. Amenajarea parcului a început în anul 1833-1834 sub domnia lui Mihail Sturdza. În partea centrală a parcului se găsesc Obeliscul cu lei sau Monumentul regulamentului organic construit între anii 1834- 1841. În imediata apropiere se găseşte Teiul lui Eminescu care are aproximativ 600 de ani. În apropiere de tei se află Muzeul „Mihai Eminescu”  inaugurată în iunie 1984, aici sunt expuse expoziţii dedicate operei eminesciene, obiecte care au aparţinut poetului, fotografii originale, piese de mobilier dar şi artă decorativă, expoziţii de grafică, pictură şi sculptură. Program Muzeu: Marţi-Duminică ora 10-17. În continuarea tronsonului central al parcului se află Aleea Junimii.  Parcul Copou se află la adresa Bulevardul Carol I, nr. 31.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Parcul-Copou1-1024x609.jpg

Parcul Expoziţiei a fost inaugurat la 27 septembrie 1923, aici sunt expuse numeroase specii exotice ori indigene. În parc mai sunt expuse replici ale Arcului Academiei Mihăilene, ale Bolţii Reci şi ale Hanului Ancuţei cuprinsă în spaţiul restaurantului Casa Vânătorului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Parcul-Expozitiei-Iasi-1024x614.jpg

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi înaugurat în anul 1963, aceasta se află lângă Parcul Expoziţiei pe strada Dumbrava Roşie, nr 9 şi este cea mai veche grădină botanică din România. Prima Grădină Botanică înfiinţată în anul 1856 de către medicul şi botanistul român Anastasie Fătu a fost la Râpa Galbenă (Esplanada Elisabeta) până în anul 1886 când terenul a fost vândut de către urmaşii lui. După care au fost construite în diferite locuri până s-a ajuns în spaţiul actual pe dealul Copoului. Astăzi grădina acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare fiind una dintre cele mai mari din Europa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Gradina-Botanica-Iasi-1024x572.jpg

Bojdeuca lui Ion Creangă aflată pe strada Simion Bărnuţiu nr. 4, cartierul Ţicău, Iaşi. Este prima casă memorială din România şi este locul în care marele povestitor Ion Creangă a locuit între anii 1872-1889. Momentan este temporar închisă publicului.

Mănăstiri în Iaşi: Mănăstirea Golia (str. Cuza Vodă, nr. 51). Se prezintă ca o fortăreaţă tipic medievală, în incintă se poate vedea casa în care a locuit Ion Creangă la acea vreme fiind diacon şi o cişmea din vremea lui Alexandru Moruzi). Mănăstirea Galata (str. Mănăstirii nr. 4). Ctitorită la sfârşitul sec. al XVI-lea de către domnitorul Petru Şchiopul). Mănăstirea Cetăţuia (str. Cetăţuia nr.1). Este ctitorită în sec. al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca). Mănăstirea Frumoasa (str. Radu Vodă nr. 1). Este ctitorită în sec. al XVI-lea de către hatmanul Melentie Balica şi refăcută de mai multe ori în decursul timpului.

Case memoriale în Iaşi: Mihail Sadoveanu (str. Aleea Mihail Sadoveanu nr.12), George Topârceanu (str. Dimitrie Ralet nr.7), Mihai Codreanu sau vila Sonet (str. Rece nr.5), Otilia Cazimir (str. Otilia Cazimir nr 4), Nicolae Gane (str. Nicolae Gane nr. 22A).

Obiective turistice din Judeţul Iaşi: Mănăstirea Dobrovâţ, Mănăstirea Hadâmbu, Mănăstirea Bârnova, Mănăstirea Hlincea, Mănăstirea Piatra Sfântă, Mănăstirea Vlădiceni, Palatul Sturdza de la Miroslava, Muzeul Vasile Alecsandri din Mirceşti, Muzeul Costache Negruzzi din Trifeşti, Ruinele de la Cucuteni sau Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni, Program: Miercuri – Duminică 10-17, Luni şi Marţi este închis, Muzeul Vinului şi Viei din Moldova, Hârlău, Program: Miercuri – Duminică 10-17, Luni şi Marţi este închis, Palatul Alexandru Iona Cuza de la Ruginoasa.