Despre Moş Nicolae


Simbol Valuta Cotaţie RON
EUR 4.8730
USD 4.1103
GBP 5.4535
Informaţii utile
Mersul Trenurilor
Mersul Autobuzelor
Taxi
Program Buletine
Politia
Primaria
Moş Nicolae, adorat de toţi copii pentru cadourile aduse an de an, este de fapt Sfântul Nicolae, un personaj real. Ziua de 6 decembrie îi este închinată lui deoarece se crede că a murit pe această dată în anul 342, după de a fost întemniţat pe vremea în care creştinii erau persecutaţi. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor. Este mult mai discret decât Moş Crăciun pentru că, pe el nu-l vede nimeni niciodată. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 280, în Cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian ,iar numele lui in limba greacă înseamnă „biruitor de popoare”. Părinţii săi Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când era mic, şi de aceea a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era Episcop al acelei cetăţi. Provenind dintr-o familie înstărită şi crescut în spiritul poveţei creştine „să împarţi averea săracilor”, şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi. A devenit Episcop şi a întemeiat Mănăstirea Sionului de lângă Mira capitala Lichiei.
Datorită bunătăţii şi credinţei sale, a fost prins de mai marii cetăţii şi a fost trimis în temniţă impreună cu alţi creştini ai vremii. Avea să fie scăpat de carceră, după ce credinciosul Constantin cel Mare a ajuns împărat al romanilor, acesta dând poruncă să fie eliberaţi din temniţă toţi creştinii. Ca sfânt, se spune că Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Stia însă, să ofere iertare crezând că încercările vieţii pot fi prea apăsătoare pentru unii oameni. Se presupune că Sf.Nicolae a fost unul dintre episcopii participanţi la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea în anul 325. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Isus nu este fiul lui D-zeu, ci doar un om cu puteri supranaturale . Nicolae îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Alte versiuni vorbesc că „mustrarea”, ar fi fost administrată chiar cu toiagul episcopal (sceptrul din lemn de măr), şi de aici „nuiaua lui Moş Nicolaie”, ca metaforă,  pentru copii neascultători în semn de avertisment.
Tradiţia spune ca nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă ca Sf. Nicolae „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae, este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Aflându-le durerea Sf. Nicolae, le-a aruncat fiecăreia pe geam câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat fie în ghetele lor. De aici obiceiul ca darurile de la Moş Nicolae să fie găsite în ghetuţe. Sf.Nicolae este protectorul casei, al femeilor şi copiilor, iar tinerele care vor să se mărite trebuie sa-i ceară ajutor sfântului şi dorinţa se va împlini. În tradiţiile populare româneşti, Sf. Nicolae apare pe un cal alb cu trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miază-noapte, pentru a lăsa lumea fără căldură şi lumină, ajută văduvele, orfanii, copii săraci, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, apără soldaţii în timp de război. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară, este unul din cei mai populari sfinţi şi că poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori. Majoritatea osemintelor  Sf. Nicolae, se află într-o criptă din Bari-Italia, aduse în anul 1087 din Mira capitala Lichiei unde a fost înmormântat, ca să nu cadă pradă în mâinile păgânilor, mâna dreaptă se păstrează în  Biserica Sf.Gheorghe din Bucureşti din secolul al XIX-lea.
     
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *