Muzeul „A. I. Cuza” Ruginoasa

Muzeul Memorial „Alexandru I. Cuza”, se află în Comuna Ruginoasa, Jud. Iaşi, pe strada Unirii, nr 34. Se află la o distanţă de 60 km vest de municipiul Iaşi, între oraşele Târgu Frumos şi Paşcani, fiind traversat de DN 28A, şi la o distanţă de 44,3 km (37 minute) faţă de Comuna Săbăoani, Jud. Neamţ;

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Palatul-de-la-Ruginoasa-1024x768.jpg

Palatul a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea (1800-1811)de către vistiernicul (mare demnitar având în sarcina sa administrarea financiară a ţării şi păstrarea visteriei statului) Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johann Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe, în stil neoclasic, pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi. Asemănarea Palatului de la Miclăuşeni, Judeţul Iaşi, nu este întâmplătoare, aceasta fiind construit de o altă ramură a familiei Sturdza.

              Biroul Domnitorului A.I.Cuza, Ruginoasa

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Biroul-A.I.Cuza-Ruginoasa-1024x601.jpg

În anul 1862, Palatul şi moşia Ruginoasa au fost cumpărate la licitaţie de la Banca Naţională a Moldovei de către Alexandru I. Cuza, renovat integral şi amenajat ca reşedinţă de vară, Palatul a fost inaugurat oficial cu prilejul sărbătorilor de Paşte din 1864.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Muzeul-Ruginoasa-1024x590.jpg

Doamna Elena Cuza a fost cea care s-a ocupat de mobilarea şi decorarea încăperilor şi de amenajarea grădinii. După 1866, moşia Ruginoasa a fost arendată, devine un adevarat loc de pelerinaj după 1873, când a fost adus trupul neînsufleţit al Domnitorului Alexandru I.Cuza, decedat în Germania.

                          Elena Cuza, soţia Domnitorului A.I. Cuza

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Elena-Cuza-1024x663.jpg

Între anii 1890-1900, Palatul şi moşia Ruginoasa revin Mariei Moruzi, fosta soţie a lui Alexandru, fiul cel mare al domnitorului Cuza, fiind văduvă aici a trăit o poveste de dragoste cu Ionel Brătianu, în urma acesteia, a venit pe lume în 1898, viitorul mare istoric Gheorghe I.Brătianu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Camera-Ruginoasa-1024x599.jpg

După 1900, reşedinţa de la Ruginoasa, ca urmare a dispoziţiilor testamentare ale Domnitorului, au fost donate Spitalului „Caritatea” din Iaşi, ce a amenajat în palat un Spital de Copii „Cuza-Vodă”, după 1936, imobilul a fost concesionat Regiei Căilor Ferate Române care a organizat aici un Sanatoriu pentru bolnavii de plămâni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ruginoasa s-a aflat pe linia frontului, de aici sicriul  Domnitorului A. I. Cuza (decedat la 11 februarie 1866) a fost mutat la Curtea de Argeş.  După război a fost depus în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Mormantul-A.I.Cuza-Iasi-1024x576.jpg

Bombardamentele au afectat grav Palatul, iar după două decenii de paragină a trecut printr-un proces de restaurare (1969-1979), fiind deschis publicului, ca muzeu, în anul 1982.

Un nou proces de restaurare-reamenajare a avut loc în perioada 2008-1013, astfel este realizată o nouă tematică muzeală care reorganizează spaţiul expoziţional în forma actuală.

Mormântul de la Ruginoasa unde sunt înmormântaţi cei 2 fii ai lui A.I.Cuza (Dimitrie şi Alexandru):

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Mormantul-de-la-Ruginoasa-1024x768.jpg