Muzeul Memorial Ion Creangă

Casa Memorială Ion Creangă se află pe str. Ion Creangă nr. 8 în Localitatea Humuleşti, Oraşul Târgu- Neamţ, Jud. Neamţ la aproximativ 53 km (45 min) faţă de Localitatea Săbăoani, Jud. Neamţ.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Humulesti1-1024x633.jpg

Muzeul este înfiinţat în casa în care s-a născut şi a copilărit scriitorul român Ion Creangă (1837- 1889) şi expune obiecte care au aparţinut familiei Creangă. Casa a fost construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu bunicul scriitorului. Acesta a dăruit-o fiului său Ştefan care în anul 1835 s-a căsătorit cu Smaranda Creangă (fiica lui David Creangă din Pipirig).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Casa-Humulesti-1024x513.jpg

După moartea părinţilor lui Ion Creangă, casa a fost moştenită de fiica lor cea mai mică Ileana. Neavând copii a donat-o nepoatei sale Sofia Grigoriu (fiica Mariei o altă soră a scriitorului). Construcţia a fost restaurată în anul 1937 prin grija istoricului român Nicolae Iorga. La rândul ei Sofia Grigoriu în anul 1944 donează casa Asociaţiei Învăţătorilor din România. Casa a fost îngrijită de doi dintre fii ei Zahei şi Antonică şi a funcţionat neoficial ca muzeu până în anul 1951.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Humulesti3.jpg

Parcul tematic „Ion Creangă” se află lângă Casa Memorială „Ion Creangă”, acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit în România. Aici sunt expuse personajele îndrăgite din poveştile pentru copii scrise de Ion Creangă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Humulesti2-1024x598.jpg

Primul Muzeu Literar din România este „Bojdeuca lui Ion Creangă” sau „Bojdeuca din Ţicău”, este casa în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă marele povestitor între anii 1872-1889. Casa datează din anul 1842 şi a devenit Muzeu Memorial în data de 15 aprilie 1918.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Casa-Ion-Creanga-Iasi-1024x768.jpg

Casa se află pe strada Simion Bărnuţiu nr.4, Iaşi. Este recunoscut pentru faptul că şi marele poet Mihai Eminescu care era bun prieten cu Ion Creangă, a locuit aici pentru o jumătate de an în anul 1876. Aici la casa din Ţicău scriitorul deţinea un număr mare de pisici iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viaţa sa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Bojdeuca1.jpg