Oraşul Roman

Oraşul Roman din Judeţul Neamţ este situat în Podişul Moldovenesc la nord de confluenţa râurilor Moldova şi Siret. Se află la o distanţă de 13 km (15 min) faţă de Comuna Săbăoani.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Orasul-Roman-1024x504.jpg

Numele oraşului a fost preluat de la Roman I sau Roman Muşat ( fost domn al Moldovei după moartea fratelui său Petru I) considerat întemeietorul oraşului. Între secolele XV-XVI oraşul Roman este cunoscut sub numele de „Târgul de Jos” fiind reşedinţa Ţării de Jos a Moldovei şi ocupa printre primele locuri în ceea ce priveşte numărul de negustori.

Oraşul a fost distrus în mare parte în timpul campaniei lui Matei Corvin (a fost regele Ungariei între anii 1458- 1490) în Moldova în anul 1467 a fost refăcut de domnitorul Ştefan cel Mare. Zilele Romanului au fost stabilite în perioada 15-21 mai, prima ediţie desfăşurându-se în anul 2010.

Atracţii turistice Roman– obiective turistice Roman:

 1. Muzeul de Istorie sau Casa Nevruzzi– situat pe Str. Cuza Vodă nr. 19, este un monument de arhitectură barocă de la jumătatea sec al XIX-lea (1957). Clădirea corpului B a Muzeului de Istorie numită şi Casa Fălcoianu este un monument istoric situat pe Str. Cuza Vodă nr.20;

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MUzeul-de-Istorie-Roman-1024x613.jpg

 2. Muzeul de Artă situat pe Str.Mihai Eminescu nr 3,  este un monument de arhitectură în stil neoclasic şi a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea;

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Muzeul-de-Arta-Roman-1024x601.jpg

 3. Muzeul de Ştiinţe Naturale situat pe Str. Ştefan cel Mare nr. 248 în Parcul Municipal. A fost înfiinţat în anul 1962 la iniţiativa muzeografului Constantin Tărăbuţă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Muzeul-de-Stiinte-Naturale-Roman-1024x576.jpg

 4. Casa Sergiu Celibidache sau Casa Vornicului Done este un monument istoric situat pe Str. Veronica Micle nr2. Este casa în care se naşte la data de 28 iunie 1912 dirijorul şi compozitorul Sergiu Celibidache;

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Casa-Celibidache-Roman.jpg

 5. Complexul Sportiv şi de Agrement Moldova situat pe Str. Vasile Lupu, nr 60. Este inaugurat în anul 2015 dotat cu 3 bazine de înot: unul pentru copii, cel de-al doilea este pentru începători iar cel din urmă este destinat înotătorilor experimentaţi. Este o locaţie modernă pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Strand-Roman.jpg

 6. Parcul Municipal Roman sau Parcul Mare din Roman se află pe Str. Ştefan cel Mare vizavi de Gara din Roman. Acesta datează din anul 1906 şi se întinde pe o suprafaţă de 13,3 ha.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Parcul-Roman-1024x576.jpg

În parc se află un lac prevăzut cu debarcader şi bărci cu pedale şi vâsle. Lacul are 3 insule cu tematică şi anume Insula Brâncuşi, Insula Planeta Verde unde trăiesc libere diferite specii de păsări şi Insula cu Cascadă legat de parc printr-un pod prevăzut cu un observator.

 7. Bazinul de Înot Roman situat pe Bulevardul Roman Muşat nr. 82. Construcţia are suprafaţa de 1.460 metri pătraţi şi înălţimea de 12 metri. Bazinul are 25 metri lungime, 12,5 metri lăţime şi o adâncime între 1,2 -1,8 metri, prevăzut cu 5 culoare.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Bazinul-de-inot-Roman-1024x576.jpg