Piatra dracului- monument al naturii

Piatra dracului sau Piatra Teiului se află în Judeţul Neamţ şi este vizibilă de pe Viaductul Poiana Largului ce traversează lacul Izvorul Muntelui. Se află în amonte pe partea dreaptă a văii, fiind înconjurată de pământ sau apă după cum lacul are nivelul apelor mai scăzut sau mai ridicat.

Acest monument al naturii declarat din anul 1951, actualmente cu statut de rezervaţie geologică este o klippă calcaroasă adică un bloc de rocă de mari dimensiuni, izolat, deosebit de rocile din jur. Stânca are înălţimea de 23 metri, având o suprafaţă de 0,2 ha şi este situată la o altitudine de 508 m.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Piatra-dracului2-1024x598.jpg

Numele de Piatra dracului vine de la o legendă portivit căreia Dumnezeu s-a supărat pe oameni care l-au dezamăgit prin comportamentul lor, atunci Diavolul i-a propus acestuia să îi pedepsească printr-un potop asemenea celui din vremea lui Noe. O furtună puternică a pornit şi Diavolul a vrut să oprească cursul Bistriţei cu o bucată de stâncă desprinsă din Muntele Ceahlău şi astfel să-i înece pe oameni. În timpul zborului cu stânca în braţe, Diavolul ar fi fost surprins de apariţia zorilor şi temându-se de razele soarelui ar fi lăsat-o să cadă şi ar fi fugit să se adăpostească în întuneric. Localnicii spun că ar fi văzut stânca mişcându-se noaptea, fie spre stânga, fie spre dreapta pe o distanţă mică. Se zice că Diavolul nu a renunţat niciodată să ia stânca şi să o ascundă în adâncurile Bistriţei. Astfel, o vedeţi şi astăzi ..de neclintit! Legenda este menţionată de Mihail Sadoveanu în romanul „Baltagul” din anul 1930.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Piatra-dracului333-1024x539.jpg

Numele de Piatra Teiului vine de la faptul că în vârful stâncii ar fi crescut un tei dar şi de la numele comunei Poiana Teiului unde este amplasat.

Viaductul Poiana Largului este un viaduct rutier (o construcţie asemănătoare unui pod care asigură continuitatea unei căi de comunicaţie terestră deasupra unei văi sau desupra unui alt drum) pe drumul naţional 15, care traversează lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Drumul spre sud-est pe malul stâng al lacului duce spre Bicaz, drumul spre nord-est duce spre Târgu-Neamţ, spre nord-est drumul duce spre Vatra-Dornei şi spre sud-vest duce spre Topliţa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este piatra-dracului-1024x576.jpg

Acest viaduct a fost lucrarea de diplomă a lui Dimitrie Leonida intitulată „Studiul unei uzine hidroelectrice la Stejaru, lângă Bicaz”. Dimitrie Leonida născut la Fălticeni în Jud. Suceava (1883- 1965) a fost un inginer specialist în energetică, profesor universitar, om de ştiinţă. În anul 1908 a înfiinţat prima Şcoală de Electricieni şi Mecanici din România iar în anul 1909 a înfiinţat primul Muzeu Tehnic din România. Viaductul a fost finalizat în anul 1960 şi dat în exploatare în anul 1961 deşi construcţia drumului DN15 a mai continuat până în 1964.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Viaductul-Poiana-Largului-1024x573.jpg

Ce mai puteţi vizita prin apropiere? Lacul Izvorul Muntelui, Staţiunea Durău, Parcul Naţional Ceahlău, Mănăstirea Petru Vodă, Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului, Biserica de lemn Galu (construită în anul 1818), Cheile Bicazului, Târgu Neamţ şi Cetatea Neamţului, Casa Memorială Ion Creangă din Humuleşti, Casa Memorială Veronica Micle, Casa Memorială Alexandru Vlahuţă din Agapia, Grădina Zoologică „Dragoş Vodă” sau Zimbrăria.