24 februarie- Dragobete, sărbătoarea dragostei!
Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele- sărbătoarea dragostei, aceasta îşi are originea în tradiţiile dacice, fiind un personaj preluat de la vechii daci, ca fiind fiul Babei Dochia (care ar fi fost fiica Regelui dac Decebal) şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.
Puţini sunt cei care cunosc cu adevărat tradiţiile româneşti sau obiceiurile româneşti păstrate din generaţie în generaţie pentru sărbătoarea de Dragobete. Aceasta e fost umbrit de-a lungul timpului de Valentine’s Day, o sărbătoare de împrumut occidental.
În tradiţia populară „Dragobetelui” i se mai spune şi „Cap de primăvară”, pentru că în această perioadă iarna ia sfârşit şi întreaga natură se trezeşte din nou la viaţă, este considerat „Zeu al tinereţii”, al dragostei şi al bunei dispoziţii.
Păsările încep construcţia cuiburilor şi se pregătesc pentru ritualul împerecherii, din lumea animală sărbătoarea a fost transpusă şi la oameni devenind o tradiţie a cuplurilor îndrăgostite, sărbătorind iubirea dintre ei, prin dăruirea diferitelor cadouri sub formă de inimioară, dar mai ales trandafirii care sunt campioni atunci când vine vorba de romantism şi dragoste.
În general Dragobetele este descris ca fiind „un tânăr chipeş şi iubăreţ”, care inspiră fetelor şi femeilor încredere şi dragoste, devenind un protector al îndrăgostiţilor. Acesta este comparat cu Eros– zeul iubirii în mitologia greacă, sau Cupidon– zeul iubirii din mitologia română.
În jurul acestei sărbători există o mulţime de ritualuri şi tradiţii, modul de a sărbători Dragobetele este diferit de la o regiune a ţării la alta: petreceri în aer liber, mesaje de iubire, dansuri, jocuri, discuţii, logodne simblice…