Sfântul Ştefan

Sfântul Ştefan celebrat pe data de 26 decembrie în fiecare an, este primul martir care şi-a dat viaţa mărturisindu-l pe Hristos Isus ca Domn şi Mântuitor al nostru.
Numele Ştefan, în greacă –Stephanos, în latină-Stephanus, înseamnă Coroană de flori sau Încununat. După Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim, a fost unul dintre ucenicii lui Isus, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat direct la faptele sale.

Sfântul Ştefan predicând public învăţăturile lui Isus, a intrat rapid în atenţia farizeilor care erau nemulţumiţi de acest fapt. A fost dus în faţa Sinedriului pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise şi al lui Dumnezeu. Întrebat de acelaşi Caiafa care îl judecase pe Isus, cum răspunde acuzării, Sfântul Ştefan a ţinut o lungă cuvântare acuzându-i la rândul său, pe cei ce îi doreau pieirea: „Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi!….Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!” (Faptele Apostolilor,  51-53).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este stefan_bun-778x1024.jpg

Sfântul Ştefan a fost găsit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare (ucidere prin lovituri cu pietre), după pronunţarea sentinţei conform Noului Testament el a avut o teofanie (apariţie a divinităţii), spunând: „Iată vad cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând la dreapta lui Dumnezeu”. În clipa morţii el cere iertare pentru cei ce il ucid.
Mormântul Sfântului Ştefan a fost descoperit în anul 415, din anul 560 osemintele lui s-ar afla în cripta Bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Basilica-San-Lorenzo-fuori-le-MuraRoma1-1024x583.jpg

Noul Testament = este a doua parte a Bibliei, ce are 27 cărţi, prima parte a Bibliei este Biblia ebraică denumită de creştini Vechiu Testament;
Arhidiacon = este un rang onorific bisericesc care se conferă diaconilor din rândul clerului de mir, cu o activitate îndelungată şi deosebită de către Episcop, adică întâiul diacon  pe lângă un Episcop;
Faptele Apostolilor = este a cincea carte a Noului Testament.

 

 

 

Împrejurimi
Castelul de apă
Sit arheologic
Pârâul Săbăoani
Castelul Sturdza
Casa Memorială
Vasile Alecsandri
Muzeul A.I. Cuza
Personalităti
Aurel Percă
Carol Scrob
Localizare
Reclamă
 La Gâcă

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *