1 aprilie- Ziua păcălelilor

 

Numită Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fool’s Day, poisson d’avril, pesce d’aprile, aprilvis, hunt the growk day, the week of foolery) acest obicei apare încă din secolul al XVI-lea în cele mai multe ţări.

Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui a fost relativ comun în lume din punct de vedere istoric. Originea nu este cunoscută cu exactitate dar este plasată de unii istorici în Evul Mediu când călugărul egiptean Sfântul Sisoe obişnuia să îl păcălească pe bunul său prieten Antonie cel Mare (este considerat „părintele călugărilor”), susţinând că l-a văzut pe necuratul uşurându-se în vasul cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a înviat din morţi diverse persoane ale unei epidemii de ciumă. De aici şi expresia „Sfinte Sisoe!” folosită de oameni pentru a exprima mirarea sau sperietura faţă de o anumită situaţie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Ziua-pacalelilor-1024x741.jpg

Alţii istorici afirmă că obiceiul de a face farse provine de la adoptarea noului calendar astfel că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie şi a ramas obiceiul de a împărţi cadouri dar sub forma unor farse sau glume nevinovate.

Acum acest obicei este sărbătorit în lumea întreagă dar şi de noi românii. În trecut la această dată dacii sărbătoreau Echinopţiul de primăvară (când ziua se măreşte). Aprindeau focuri pentru a arde iarna şi a renaşte prin căldură spiritul primăverii. Se zice că farsa de 1 aprilie trebuie făcută înainte de prânz deoarece aceasta aduce ghinion celui care o face după prânz. 

Ziua de 1 aprilie este numită şi Ziua păsărilor pentru că este prima dată când pasărea Cucul (Cuculus canorus) începe să cânte. Ziua internaţională a păsărilor este sărbătorită încă din anul 1906 şi are la bază Convenţia Internaţională pentru Apărarea Păsărilor adoptată pe 1 aprilie care promovează principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei. Această zi este anual marcată în cadrul programului UNESCO „Omul şi Biosfera”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Cucul-Cuculus-canorus.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *