1 iunie- Ziua Internaţională a Copilului

Ziua Internaţională a Copilului este o sărbătoare dedicată copiilor. Este ziua când se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii dar şi întoarcerea la inocenţă. Dar nu în toate ţările se sărbătoreşte în aceeaşi zi. În foarte multe ţări Ziua Copilului este sărbătorită pe data de 20 noiembrie deoarece în această zi în anul 1959 Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului.

În anul 1857 Charles Leonard pastorul bisericii din Massachusetts, SUA, a organizat un moment special dedicat copiilor şi a numit această zi- Ziua Trandafirului. Mai târziu această zi a fost denumită Duminica de Flori şi apoi Ziua Copilului.

Aniversarea zilei dedicate copilului a început în anul 1925 în cadrul Conferinţei Mondiale pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva. Decizia a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale desfăşurată la Moscova din noiembrie 1949.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Ziua-Copilului-1024x566.jpg

Mai târziu Adunarea Generală ONU a adoptat rezoluţia nr 836 pentru a proclama la 14 decembrie 1954 Ziua Mondială a Copilului. ONU a recomandat ca fiecare ţară să instituie o zi pe care o consideră potrivită pentru a sărbători Ziua Copilului.

În data de 16 noiembrie 2016 preşedintele României Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul Muncii, prin declararea zilei de 1 Iunie Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel că părinţii pot petrece timpul liber alături de copii lor. Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că timpul petrecut împreună este foarte important şi poate avea un rol determinant pentru evoluţia ulterioară a copilului.

 

„Orice copil are un nume” de George Ţărnea

 

Orice copil are un nume,

Orice copil are o zi,

Lumina lui aprinsă-n lume

De noapte ne-ar putea păzi.

 

Orice copil are o ţară,

Orice copil are părinţi,

Descoperind din vară-n vară

Alt joc al păsilor cuminţi.

……………………………….

Orice copil reface-n minte

Destinul primului cuvânt,

Putând să strângă în cuvinte

Lumina-ntregului pământ.

 

Orice copil e o minune

Irepetabilă precum

Ivirea zilei din genune

Şi focul soarelui din scrum.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *