6 decembrie- Sfântul Nicolae

Moş Nicolae, adorat de toţi copii pentru cadourile aduse an de an, este de fapt Sfântul Nicolae, un personaj real, ziua de 6 decembrie îi este închinată lui deoarece se crede că a murit pe această dată în anul 342, după de a fost întemniţat pe vremea în care creştinii erau persecutaţi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Sfantul-Nicolae-Myra-1024x681.jpg

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 280 în Cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Iar numele lui in limba greacă înseamnă „biruitor de popoare”. Părinţii săi Teofan şi Nona au murit în timpul unei molime, pe când era mic şi de aceea a fost crescut de un unchi care purta tot numele de Nicolae şi era Episcop al acelei cetăţi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Episcopul-Sfântul-Nicolae-şi-unchiul-sau-1024x659.jpg

Provenind dintr-o familie înstărită şi crescut în spiritul poveţei creştine „să împarţi averea săracilor”, şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi. A devenit Episcop şi a întemeiat Mănăstirea Sionului de lângă Myra capitala Lichiei.

Datorită bunătăţii şi credinţei sale a fost prins de mai marii cetăţii şi a fost trimis în temniţă impreună cu alţi creştini ai vremii. Avea să fie scăpat de carceră după ce credinciosul Constantin cel Mare a ajuns împărat al romanilor, acesta dând poruncă să fie eliberaţi din temniţă toţi creştinii.

Ca sfânt, se spune că Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Ştia însă, să ofere iertare crezând că încercările vieţii pot fi prea apăsătoare pentru unii oameni.

Se presupune că Sf.Nicolae a fost unul dintre episcopii participanţi la primul Sinod Ecumenic ţinut la Niceea în anul 325. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Isus nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale . Nicolae îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Sanntul-Nicolae-impotriva-ereziei-lui-Arie-1024x614.jpg

Alte versiuni vorbesc că „mustrarea” ar fi fost administrată chiar cu toiagul episcopal (sceptrul din lemn de măr) şi de aici „nuiaua lui Moş Nicolaie” ca metaforă pentru copii neascultători în semn de avertisment.

Tradiţia spune ca nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă ca Sf. Nicolae „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Ghetute-pline-cu-dulciuri-Mos-Nicolae-1024x848.jpg

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Aflându-le durerea Sf. Nicolae, le-a aruncat fiecăreia pe geam câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat fie în ghetele lor. De aici obiceiul ca darurile de la Moş Nicolae să fie găsite în ghetuţe.

Sf.Nicolae este protectorul casei, al femeilor şi copiilor iar tinerele care vor să se mărite trebuie sa-i ceară ajutor sfântului şi dorinţa se va împlini. Este patronul pescarilor, marinarilor, negustorilor, călătorilor, hoţilor care regretă adânc fapta comisă.

În tradiţiile populare româneşti, Sf. Nicolae apare pe un cal alb cu trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miază-noapte, pentru a lăsa lumea fără căldură şi lumină. Ajută văduvele, orfanii, copii săraci. Este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec. Apără soldaţii în timp de război. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară, este unul din cei mai populari sfinţi şi că poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Sfantul-Nicolae222.jpg

Majoritatea osemintelor Sf. Nicolae, se află într-o criptă din Basilica Sfântului Nicolae din Bari-Italia (Basilica di San Nicola). Au fost aduse de cruciaţii din Bari în anul 1087 din Myra (care a devenit micul oraş turc Kale, redenumit Dembre în anul 2005), unde a fost înmormântat iniţial. Mâna dreaptă se păstrează în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti din secolul al XIX-lea. Aceasta fiind primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari şi donată de acesta Bisericii Sfântului Gheorghe Nou din Bucureşti. O părticică din moaştele Sfântului se află şi la Biserica Vatra Luminoasă, Bucureşti.

           Interior  Basilica Sfântul Nicolae din Bari, Italia

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Tromba-Sfântului-Nicolae-Biserica-Bari-Italia-1024x609.jpg

În octombrie 2017, arheologii turci susţin că au descoperit locul în care a fost înmormântat Sfântul Nicolae. Experţii afirmă că oasele extrase de cruciaţii din Bari, aparţineau de fapt unui preot necunoscut. Lucrările au relevat un templu intact sub Biserica Sfântului Nicolae din Antalya, unde se crede că s-a născut acesta.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *