Epifania Domnului- 6 ianuarie

 

Cuvântul „Epifanie”, vine de la cuvântul grecesc „epifaneo” care înseamnă „arătare”, „descoperire”, „revelaţie”, „apariţie”, „arătarea Domnului”.

Sărbătoarea Epifaniei sau Iluminării, s-a născut în primele secole ale creştinismului în Orient, ea ajungând să devină universală din secolul al IV-lea, Epifania Domnului este o sărbătoare a luminii, a bucuriei, a credinţei, a căutării şi descoperirii, Dumnezeu a vrut ca bucuria naşterii Fiului său să ajungă la toată lumea, Cristos se arată nu numai iudeilor, care se considerau poporul ales, ci şi popoarelor păgâne.

Biserica sărbătoreşte prima manifestare a Fiului lui Dumnezeu, făcut om în lumea păgână,  reprezentată de cei trei magi veniţi din Răsărit la Betleem, şi care a devenit simbolul tuturor raselor, a naţiunilor lumii, a tuturor popoarelor pământului, aceste popoare sunt chemate să formeze un singur trup, adică o singură Biserică.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Epifania-Domnului22.jpg

După ce s-a născut Isus la Betleem, în Iudeea, în timpul regelui Irod, au sosit la Ierusalim magii veniţi din Răsărit, şi au întrebat „Unde este regele de curând născut al iudeilor? Fiind că am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să ne închinăm lui.” Auzind acest lucru, regele Irod tulburat fiind de această veste, se preface că este interesat de acest eveniment şi după ce i-a consultat pe arhierei şi cărturari, experţi în vechile Scripturi, îi îndreaptă pe magi spre Betleem zicându-le „Mergeţi şi cercetaţi cu de-amănuntul despre prunc, şi când îl veţi găsi, daţi-mi şi mie de ştire, ca să merg şi eu să mă închin lui”.

Mare a fost bucuria lor când au văzut din nou steaua, dar şi mai mare a fost când intrând în grajdul sărăcăcios, l-au văzut pe copil cu Maria şi căzând în genunchi s-au închinat lui, şi-au deschis comorile şi i-au oferit daruri: aur pentru regalitatea Pruncului, tămâie pentru dumnezeirea sa, şi smirnă pentru umanitatea şi moartea sa. În cele din urmă înştiinţaţi de Dumnezeu în vis să nu mai meargă la Irod, pe alt drum, s-au întors în ţara lor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Epifania-Domnului45-1024x636-1024x636.jpg

Plecând spre ţările lor de origine, magii au luat cu ei pământ sfânt din Betleem, pentru a zidi altare de închinare lui Isus, mărturisind tuturor convertirea lor, mărturisindu-l pe Dumnezeu.

Avându-i pe cei trei magi ca şi exemplu, care descoperindu-l pe Cristos, n-au încetat să dea mărturie despre el, şi noi să-i mulţumim lui Dumnezeu care ni s-a descoperit şi să-l rugăm să ne călăuzească mereu, ca să-l putem vedea în ceruri faţă în faţă, aşa cum l-au văzut magii în ieslea din Betleem.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Epifania-Domnului11-1024x826.jpg

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *