29 septembrie- Sfinţii Mihail, Gabriel şi Rafael, arhangheli

Sărbătoarea Arhanghelilor s-a răspândit atât în Apus cât şi în părţile de Răsărit iar calendarul nou i-a reunit într-o singură sărbătoare pe cei trei arhangheli. În trecut comemorare lor era pe data de 29 septembrie, 24 martie şi 24 octombrie. Despre existenţa acestor trei îngeri şi despre însărcinările ce le-au fost date, sunt scrise în Sfânta Scriptură.

Termenul de Arhanghel este folosit pentru a defini un înger important „căpetenie a îngerilor”, „mai mare peste îngeri, cel dintâi dintre îngeri”, care sunt responsabili nu doar de administrarea sarcinilor îngerilor dar şi de a fi lideri în armata divină în timpul luptelor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Sfintii-Mihail-Gabriel-Rafael-arhangheli-1024x575.jpg

Numele Mihail în ebraică este interpretat ca o întrebare retorică: „Cine este ca Dumnezeu?”, pentru a sugera faptul că nimeni nu este ca Dumnezeu. Astfel, Mihail este reinterpretat ca un simbol de umilinţă în faţa lui Dumnezeu. În Noul Testament Mihail conduce armatele lui Dumnezeu împotriva forţelor lui Satana. În Cartea Apocalipsei (Apocalipsa lui Ioan) în timpul războiului din cer îl învinge pe Satana (sau diavolul, este îngerul care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu). Primele sanctuare creştine au apărut în secolul al IV-lea, fiind văzut ca un înger vindecător. De-a lungul timpului a fost liderul armatei lui Dumnezeu împotriva forţelor răului. Arhanghelul Mihail mai este numit şi „Comandantul îngerilor”, „Cel mai mare mesager”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este sfantul-Mihail-Sabaoani.jpg

În cinstea Arhanghelului Mihail, s-a ridicat un impunător monument pe ruinele celebrului mausoleu al Împăratului Hadrian (24 ianuarie 76- 10 iulie 138) în Roma, Italia. Monument cunoscut azi sub denumirea de Castel Sant’Angelo (Castelul Sfântului Înger).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Castel-Sant-Angelo-Roma-Italia-1024x574.jpg

Numele de Gabriel sau Gavril în limba ebraică semnifică „Dumnezeu este puterea mea”. Are la bază numele prescurtat al lui Dumnezeu- Elohim: „El” şi perfectul verbului „gabar” care înseamnă puternic.  De fiecare dată apare ca un mesager care aduce veşti importante de aceea mai este numit şi „Mesagerul lui Dumnezeu”, „Îngerul revelaţiei”, „Îngerul pedepsei divine”, „Îngerul compasiunii”. După evanghelistul Luca, îngerul Gabriel ar fi anunţat atât naşterea lui Ioan Botezătorul cât şi al lui Isus. Tot el la anunţat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană (Exilul babilonian– evreii din vechiul regat al lui Iuda au fost robi în Babilon). În tradiţia ebraică Gabriel a fost şi îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra aşezărilor Sodoma şi Gomora (au fost două cetăţi la sud de Marea Moartă, care au fost distruse din porunca lui Dumnezeu, din cauza fărădelegilor care se petreceau acolo).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Arhanghelul-Gabriel-1024x596.jpg

Numele de Rafael format din cuvântul „El” care înseamnă Dumnezeu şi cuvîntul „rapha” care înseamnă „a vindeca”, în limba ebraică semnifică „Dumnezeu este cel care vindecă”, „Dumnezeu vindecă”. Este amintit în „Cartea lui Tobit” (este o scriere apocrifă sau carte pretins sfântă, care nu aparţine Vechiului Testament, dar considerată canonică), ca fiind cel care l-a călăuzit şi ocrotit pe Tobie, fiul lui Tobit. Prin această misiune este invocat drept călăuză de către cei care pornesc într-o călătorie. Tot Rafael i-a sugerat reţeta pentru a-şi vindeca tatăl de orbirea temporară. Sărbătoarea lui a fost introdusă în calendar în anul 1921 şi fixată la ziua de 24 octombrie dar calendarul nou a transferat-o la 29 septembrie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Arhanghelul-Rafael-1024x594.jpg

În această zi de sărbătoare este Hramul comunităţii din Săbăoani, a Bisericii centrale „Sfântul Mihail Arhanghelul”, – La multi ani, celor care le poartă numele!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Hramul-BIsericii-Sf.Mihail-Sabaoani-1024x633.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *