Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul”

Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani este una dintre cele mai reprezentative din Moldova, atât prin dimensiuni cât şi prin armonia arhitecturală, a fost construită între anii 1894-1902.

Această expresie vie a credinţei catolicilor din Săbăoani construită în urmă cu un veac este opera părintelui Cajetani Liverotti, care a adăugat contribuţie în bani şi muncă a credincioşilor, o contribuţie substanţială, personală rezultată din partea de moştenire pe care a primit-o de la familia sa din Italia.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este biserica-1-e1547495472585-1024x576.jpg

Biserica este amplasată în partea de răsărit a satului, în mijlocul unui vechi cimitir. Din acest vechi cimitir şi din anterioara Biserică, care se află de altfel chiar lângă el, (Biserica pe care credincioşii au construit-o după strămutarea lor de la Berindeşti), nu a mai rămas un alt semn decât cruce de piatră, în faţa căreia, credincioşii la diferite date ale anului, fac numeroase rugăciuni pentru strămoşii cărora le mai păstrează încă vie amintirea.

                    

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cruce.png

 

Biserica dispune de o mare orgă numită Gebruder Rieger, cu 26 registre, două claviaturi şi pedalier. Se spune că orga este donaţia personală a regelui Carol I al României, care a vizitat satul Săbăoani, cu ocazia unor manevre militare executate în părţile oraşului Roman, şi nu a permis să se facă cunoscut acest fapt pentru a nu provoca invidia altor culte. Altarul principal al Bisericii este din marmură de diferite culori.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este orga-biserica-sabaoani-1024x772.jpg

 

                    Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul”-1935

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este biserica-veche-1024x615.png

 

Cele cinci statui reprezentând Inima lui Isus şi celelalte patru reprezentând Îngeri aflaţi în adoraţie, toate lucrate în lemn de către sculptorul italian Ferdinand Stufelsser, fiind considerate opere de artă. În prim plan sunt reprezentaţi în tablouri diferite cei trei Arhangheli: Mihail, Gabriel şi Rafael, şi pe boltă este reprezentată încoronarea Preasfintei Fecioare Maria. Pictura din prezbiter a fost executată între anii 1959-1963, de către pictorii A.Bucătaru, I.Mărtinaş şi I.Iacobescu.

Biserica a fost sfinţită în anul 1902 şi restaurată de mai multe ori , în anul 2000 fiind restaurată de către Pr. Paroh Toma Encuţă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 20190101_145814-e1547495132924-1024x576.jpg

Dimensiunile Bisericii sunt: lungime: 53,70 metri, lăţime interioară de 22,70 metri şi înălţime interioară de 15 metri, iar înălţimea turnului este de 45 metri.

Părintele Cajetani Liverotti s-a născut pe 9 septembrie 1940 la Loro Piceno, provincia Macerata-Italia, era fiul lui Vincenzo Liverotti şi al Marianei Mastrocola, a fost paroh la Săbăoani 18 ani, iar în Misiune 38 ani.

A lucrat pentru slava lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor, a zidit trei Biserici la : Săbăoani, Corhana şi Pildeşti, pentru care a pus la dispoziţie economiile sale, circa 80 mii de franci.

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este parintele-.png

A murit la vârsta de 62 de ani, în jur de ora 18 pe  26 iulie 1902, imediat după încheierea lucrărilor,  în prezenţa confraţilor săi Pr. Iosif Corradini şi Pr. Vicenzo Vella, fiind înmormântat la 29 iulie în Biserică în faţa altarului Sf. Iosif, pe partea dreaptă lângă confesionalul din faţă. A fost prezent Episcopul la acea vreme Dominic Jaquet, ministrul provincial Pr. Anton Caneve, toţi preoţii din teritoriu şi o mare mulţime de credincioşi.

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este placa-de-marmura-liverotti-1024x805.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:
www.ercis.ro
www.parohiacatolicasabaoani.ro

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *